Som ledare måste du sätta riktningen och sedan våga släppa taget

Tankar från Pia Lindhe, Head of Communication på ICA Sverige
Pia Lindhe Medlem Leaders Alliance
design element

Berätta kortfattat om din nuvarande roll och organisation:

Just nu så driver jag eget inom kommunikation, ledarskap och hälsa. Efter att ha varit ute i näringslivet i över 20 år så har jag landat i att det är dessa tre områden som jag brinner för mest. Jag har nu möjligheten att kombinera mina professionella uppdrag med mitt privata intresse inom hälsa. Just nu hjälper jag en hälsostart-up som heter Health Integrator som jag är helt övertygad om att vi kommer att höra mycket om i framtiden.

Berätta om ett avgörande ögonblick i din karriär och vad du lärde dig av det:

Sommaren 2017 bytte jag från en roll som Chief Communication Officer på Telenor till en roll som Chief Corporate Affairs Officer då hela koncernen omorganiserade. Det innebar att utöver Kommunikation, Public Affairs och Hållbarhet (som jag då hade ansvar för) även fick ansvar för Regulatoriska affärer, Juridik, Privacy/GDPR samt Compliance. Helt plötsligt hade jag ett team på 21 personer och var ansvarig för områden där jag inte hade någon djup kunskap. Under de två år jag ledde detta team lärde jag mig otroligt mycket om ledarskap och framförallt om vad som är viktigt när du skall leda ett team med många seniora personer. Min roll som ledare är att säkerställa att vi vet vart vi skall, lyssna, ställa frågor om att vi är på rätt väg & vad som krävs för att ta sig dit, skapa en tillgänglighet och tillit samt att tro på dina medarbetare. Jag insåg att jag inte behövde kunna juridik, privacy, compliance i detalj – det kunde ju redan mitt team. Som ledare måste du sätta riktningen och sedan våga släppa taget men finnas där längs vägen; för support och att stämma av att vi följer riktningen. Då skapar du engagemang, utveckling och har kul på jobbet!

Du är en av våra många Great Minds, kan du dela med dig av något du har lärt dig av andra medlemmar?

I höstas när min andra omgång i Kommunikationsnätverket startade upp, så hade vi en otroligt inspirerande och insiktsfull session om självledarskap och engagemang med Bita Yazdani på SelfLeaders. Det jag framförallt tog med mig är hur viktigt värderingar är för hur du trivs med det du gör och hur du skapar engagemang på jobbet. Genom att verkligen förstå dina egna värdering och vad som är viktigt för dig, kan du sedan hitta den arbetsplats där du kan utöva dessa och samtidigt bidra till en gemensam värdegrund. Då skapas ett engagemang!

Disruption och innovation handlar huvudsakligen om förändring, vad tänker du annorlunda sedan du gick med i Leaders Alliance?

Under säsongens andra träff diskuterade vi Framtidens organisation och vad som krävs. En otroligt viktig del är att anpassa sig till de förändringar som sker i vår omvärld och i organisationer. Vi kan inte fortsätta driva en kommunikationsavdelning på samma sätt som vi gjort tidigare. Vi behöver anpassa och förändra för att nå våra mål. Och detta måste börja med mig personligen. Så för mig har det handlat om att regelbundet stämma av med mig själv ”Vad kan jag sluta göra, vad kan jag göra annorlunda och börja göra – för att nå mitt mål”. Förändringen börjar med mig själv!

Vad är den mest oväntade händelsen eller upplevelsen från din tid med Leaders Alliance?

I höstas 2019 började jag min andra omgång i Kommunikationschefsnätverket. Jag hade förväntningar på att det skulle bli bra på samma sätt som första året. Men mötet blev över förväntan! En sådan inspirerande grupp med en otrolig kompetens, kunskap och vilja att dela med sig. Det var också slående hur lika utmaningar och situationer vi stött på trots att vi kommer från vitt skilda organisationer (storleksmässigt, bransch, privat/statligt etc). Efter varje träff slås jag alltid av vad jag fått med mig, vilket är väldigt givande.

Vad för person skulle du uppmuntra att gå med i Leaders Alliance?

En person som söker inspiration och framförallt vill utöka sitt nätverk för att träffa andra med liknande utmaningar. Många gånger känner man sig ensam i sin roll och att då få bolla tankar & idéer med någon i liknande situation är otroligt värdefullt. Och slutligen en person som gillar ett ständig lärande.

Möt fler av våra Great Minds

Sara Svärd, Försäljningschef, J.A. Sundqvist AB

Mitt deltagande i Leaders Alliance ger mig möjlighet att utveckla mig själv

Alina Ruonala-Lindgren, Co-Creation Manager på VTT

Sometimes innovation needs peace and space; but sometimes it needs strict guidance

Pia Lindhe, Head of Communication på ICA Sverige

Som ledare måste du sätta riktningen och sedan våga släppa taget

Magnus Pettersson, Facilitator på Leaders Alliance

Hade jag inte tagit det steget så hade jag inte varit var jag är idag

Bli uppringd!

Lämna ditt nummer nedan så ringer
vi upp dig

design element
Design Element
Vi är online måndag - fredag
mellan 09:00 - 17:00
Hej!

Vill du få ett svar snabbare?

design element
Design Element
design element
design element
Föredrar du att maila? Fyll i formuläret
så hör vi av oss inom 24 timmar.

Gå med i Leaders Alliance och få nya perspektiv

Ladda ned ditt infoblad

design element
Design Element
design element
design element
Lämna dina uppgifter nedan så får du PDF:n på direkten

Eller vill du hellre prata med oss?

Vi bryr oss om din integritet.
Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Leaders Alliance Logo
Hörs snart?
design element
design element

Gör som många andra Great Minds och följ oss på LinkedIn.

Du får insikter och inblick i Leaders Alliance utan att vara medlem.

Leaders Alliance Chefsnätverk Great Minds Don't Think Alike 2
Tack!

Vi hör av oss snart.

Tills dess kan vi tipsa om att läsa vilka nya perspektiv våra medlemmar får ut av att vara med i Leaders Alliance.

Design Element
design element
design element
Leaders Alliance Chefsnätverk för nytänkande ledare
design element
Design Element
design element
design element

Tack för ditt intresse i Leaders Alliance